V rámci projektu MAP Praha 12 proběhl  12. 4. a 13.4.2018 seminář Leadership III, jehož cílem je vybudovat kvalitní a udržitelnou znalostní kapacitu na území MČ Prahy 12 a MČ Praha-Libuš a tím zvýšit kvalitu vzdělávání na daném území.

Lektorský tým Jitka Jilemická a Jiří Kocourek se tentokrát podrobně zaměřil na „Komunikaci a řešení konfliktů“. V první části Leadershipu III se účastníci, mezi které patřili vedoucí pracovníci mateřských a základních škol z MČ Praha 12 a MČ Praha-Libuš, dozvěděli např. o tom, jakým způsobem je možné docílit efektivní komunikace, jaké jsou verbální a neverbální složky chování či jak přijímat kritiku. A právě v rámci „přijímání kritiky“ lektoři apelovali na to, že cílem kritiky není nalézt „viníka“, ale zabránit chybnému chování v budoucnosti. Cílem kritizování totiž není pomsta, ale náprava chyby a pomoc kritizovanému.

Druhá část nabitého programu byla zaměřena na konflikty a jejich řešení. Lektoři zde upozornili na to, že při řešení konfliktu nestojí na jeho konci jeden vítěz a druhý poražený. V konfliktech jde totiž v první řadě o vztah a o výsledek. Způsob, jakým se konflikt vyřeší, závisí totiž na vztahu k preferenci výsledku či vztahu, kdy optimálních výsledků při zachování dobrých vztahů lze dosáhnout vyjednáváním a spoluprací.

MAP Praha 12

Leadership III: Komunikace a řešení konfliktů